اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

Kaip dažnai reikia atlikti zhikr?

Verte: Rimante

 

Allah, Išaukštintasis, nurodė dažnai Jį prisiminti. Išmintingi yra tie vyrai ir moterys, kurie yra dėmesingi Jo nurodymams. Korane minima: "tie, kurie prisimena Allah stovėdami, sėdėdami ir gulėdami" [3:191] ir "tie vyrai bei moterys kurie dažnai prisimena Allah, jiems skirtas yra Allah atleidimas ir didžiulis atlygis" [33:35]. Pasak Mujahid, "dažnai prisiminti Allah reiškia prisiminti Jį nuolat- stovint, sėdint ar gulint lovoje".

Koks žmogus yra laikomas "dažnai prisimenančiu Allah"? Ibn Al- Salah sake, kad "dažnai prisimenantis" yra tas, kuris "pastoviai meldžiasi ryte ir vakare, ir kitu dienos metu, ir naktį, kaip minėjo mūsų Pranašas (saws)". Kas liečia aukščiau minėtas Korano eilutes, Ali bin Abi Talha pasakoja, kad Ibn Abbas yra pasakęs: "Visi Allah nurodymai žmogui yra aiškiai išdėstyti, žmogus yra atleistas nuo šių nurodymu vykdymo tik esant rimtam pagrindui. Vienintele išimtis- pareiga atlikti Zhikr. Allah nenurodė jokios aiškios ribos, ar aplinkybių, kuomet asmuo butu atleistas nuo Zhikr. Mums išakyta "prisiminti Allah kai mes stovime, sėdime, ar gulime, ryte, diena, juroje ar žemėje, kelionėje ar namie, skurde ar turte, ligoje ar sveikatoje, atvirai ar slaptai, ir, tiesa sakant, visa savo gyvenimą ir visomis aplinkybėmis".

Zhikr, kaip neatsiejama Allah garbinimo dalis

Sa id b. Jubair pasakė: "Kiekvienas, kuris elgiasi, kaip nurodė Allah- tuo pačiu ir prisimena jį. Kai kurie islamo mokslininkai teigia, kad "diskusija apie tai kas leidžiama ir kas draudžiama, pardavimas, pirkimas, meldimasis, santuoka, skyrybos, piligrimyste taip pat yra zhikr atlikimas." Al-Qurtubi teigė, kad "tikinčiųjų susibūrimas žinių siekimo tikslais, kur mokomasi Allah žodžiu, Jo Pranašo (saws) sunnos, vyresniųjų pamokslu klausymasis, mokslininku aiškinimu laikymasis, savaip neinterpretuojant, be jokiu užslėptu motyvu ir godumo taip pat yra zhikr atlikimas."

Zhikr etiketas

Zhikr yra skirtas širdies ir sielos svarinimui, ir sąžinės žadinimui. Korane sakoma: “Ir atlikite Salat, nes malda apsaugo nuo gėdingu ir neteisingu darbu, be abejones Allah prisiminimas yra geriausias dalykas." [29.45] Kitaip tariant, Allah prisiminimas turi didžiules įtakos išvengiant neteisingu ir gėdingu poelgiu, didesnes, nei išprastinę kasdienine malda. Taip yra todėl, kad kai Allah tarnas atveria savo širdį savo Viešpačiui, išaukštindamas jo garbe, Allah savo šviesa sustiprina ji, jo tikėjimą, įsitikinimus, nuramina jo mintis ir širdį. Tai nurodoma Korane: "tie kurie tiki, ir jų širdys randa ramybe prisimenant Allah, iš tiesu, širdys randa ramybe, kuomet prisimenamas Allah". [13.28]

Ir kai širdys prisipildo Tiesa, jos linksta prie aukštesniu idealu, jų nebeįtakoja aistros ir geismai. Tai pabrėžia zhikr svarba žmogaus gyvenimui. Be abejo, butu neprotinga tikėtis minėtu rezultatu tik ištariant tam tikrus žodžius, nes ne iš širdies plaukiantys žodžiai yra bereikšmiai. Pats Allah yra nurodęs, kokiu būdu jis turi būti prisimenamas: "Ir prisiminkite savo Viešpati visa savo siela, dievobaimingai ir nusižeminant, be garsiu žodžiu, rytais ir vakarais, ir nebukite iš apsileidusiųjų". [7.205]

Pastarasis posmas rodo, kad geriau yra atlikti zhikr tyloje, nei garsiai. Karta keliones metu Pranašas (saws) išgirdo musulmonu grupele garsiai maldaujant. Tada Pranašas (saws) pasakė: "Atsikvėpkite, jus juk nesikreipiate i kurčiąjį ar i čia nesantįjį. Be abejo, Tas, kurio jus saukiatės yra salia jūsų ir Jis visu klauso. Jis yra arčiau jūsų, nei jūsų arkliai." Sis hadisas pabrėžia, kad zhikr atlikimo metu žmogus turi jausti meile ir pagarba.

Zhikr etiketas taip pat reikalauja, kad zhikr atlikimo metu žmogus butu svaraus kūno, dėvėtu svarius rūbus, skaniai kvepėtu. Tai padeda jam būti uoliu ir atkakliu. Zhikr atlikimo metu reikia būti atsisukus i qibla.

Zhikr atlikimo grupėje pranasumas

Pagirtina atlikti Zhikr kartu su bendraminčiu grupe, kaip sakoma šiame hadise: "Ibn Umar pasakojo, Pranašas (saws) pasakė, "kai jus prieisite Rojaus soda, naudokitės juo", bendražygiai paklausė, "kokie yra Rojaus sodai, O Allah Pranaše?", Pranašas (saws) atsake "tai žmonių, atliekančių zhikr, būriai. Yra Allah angelu, kurie keliauja ieškodami tokiu burelių, ir kai juos suranda, jie juos apsupa."

Muslim praneša, kad Mu awiyyah pasakė: "Pranašas (saws) išėjo iš savo bendražygiu būrio ir pakalusia: "kodėl jus čia sėdite?", jie atsake: "mes čia sėdime, tam, kad prisimintume Allah ir pagarbintume Ji, nes Jis vedė mus islamo keliu ir suteikė mums savo malone." Tada jis liepė prisiekti Allah vardu ir pasakyti, ar tikrai tai vienintele jų susibūrimo priežastis. Jie pasakė: "Prisiekiame Allah, mes esame čia tik dėl šios priežasties." Tada Pranašas (saws) atsake: "aš prašiau jus prisiekti ne dėl to, kad maniau, jog sakote netiesa, o dėl to, Gabrielius pasirodė man ir pasakė, kad Allah, Išaukštintasis, Didingiausias, sake angelams, kad Jis jumis didžiuojasi."

Abu Sa id Al-Khudri ir Abu Hurairah pasakojo, kad Pranašas (saws) pasakė: "kai bet kokia žmonių grupe prisimena Allah, angelai apsupa juos ir malone juos apgaubia, ramybe užlieja juos, ir Allah pamini juos tiems, kas yra salia Jo."

Kuo yra reikšmingas nuoširdus La llaha illa-Allah ištarimas

Abu Hurairah pasakojo, kad Pranašas (saws) sake: "Kai Allah tarnas ištaria la ilaha illa Allah (nėra kito Dievo išskyrus Allah) nuoširdžiai, rojaus durys atsiveria šitiems žodžiams tol, kol jie pasiekia Allah Sostą, taip ilgai kaip juos ištaręs nepadaro dideliu nuodėmių." (papasakota Tirmizhi, kuris teigia, kad tai Hasan Gharib hadisas)

Abu Hurairah taip pat pasakojo, kad Pranašas (saws) pasakė: "atnaujinkit savo tikėjimą", "kaip galima atnaujinti mūšų tikėjimą?" paklausė jie. Pranašas (saws) atsake: "sakykite La ilaha ill-Allah." (papasakota Ahmado, kuris tai girdėjo iš autoritetingųjų)

Jabir pareiškė, kad Pranašas (saws) pasakė: "geriausias Allah prisiminimas yra La ilaha ill-Allah kartojimas, o geriausia malda yra Alhamdu li-Allah (šlove Allah)". (papasakota Nasa i, Ibn Majah, ir Al-Hakim)

Tasbih, Tahmid, Tahlil, Takbir ir kitu maldų reikšmingumas

Abu Hurirah pasakojo, kad Pranašas (saws) sake: " Yra dvi frazes, kurios yra lengvos liežuviui, bet sunkios ant apdovanojimo svarstyklių ir mielos Allah, Maloningajam. Tai: subhanallah wa bi-hamdihi (Šlove ir garbe Tau, Allah) ir subhanallah al-azim (slove Allah, Didingiausiam)." (Muslim, Bukhari, ir Tirmizhi). Muslim, Bukhari, and Tirmizhi taip pat pasakojo, kad Pranašas (saws) sake: "Aš mėgstu kartoti subhanallah, wal-hamdulillah, wa la-ilaha ill-Allah, wa-Allahu akbar (šlove Allah, visa garbe Allah, nėra kito Dievo, išskyrus Allah, Allah Didingiausias) labiau nei viska, ką apšviečia saule." (Muslim ir Tirmizhi)

Abu Zharr papasakojo, Pranašas (saws) pasakė: "ar pasakyti žodžius, kurie labiausiai patinka Allah? Aš pasakiau, "taip, pasakyk, O Allah pasiuntiny". Ir jis pasakė: "Allah mieliausi žodžiai yra subhan-Allah wa bihamdihi (slove ir garbe Allah)". Tai papasakojo Muslim ir Tirmizhi. Tirmizhi versijoje dar randame: "labiausiai Allah mėgstami žodžiai, kuriuos jis išrinko savo angelams yra subhana Rabbi wa bihamdihi, subhana Rabbi wa bihamdihi (šlove ir garbe Viešpačiui, šlove ir garbe Viešpačiui)".

Jabir papasakojo, kad Pranašas (saws) sake: "kas sako Subhan-Allah-al-Azim wa bihamdihi (šlove ir garbe Allah, Didingiausiam), turės jam pasodinta palme Rojuje". (papasakota Tirmizhi). Abu Sa id papasakojo, kad Pranašas (saws) sake: "kuo dažniau atlikite tvirtus gerus darbus". Paklaustas, "kas yra tie tvirti geri darbai?" Pranašas (saws) atsake: "At-Takbir (sakymas Allahu Akbar- Allah yra Didis), At-Tahlil (sakymas la ilaha ill-Allah- nėra jokio Dievo išskyrus Allah), At-Tasbih (sakymas subhan-Allah- šlove Allah), al-hamdu li-Allah (garbe Allah), la hawla wala quwwata illa billah (nėra jokios jėgos ar valdžios, nebent Allah leidus)." (papasakota An-Nasa i ir Al-Hakim).

Abdallah papasakojo, kad pranašas (saws) sake: "Naktines Keliones metu aš sutikau Abraomą, kuris man pasakė: "O Muhammedai, perduok mano sveikinimus savo ummai ir pasakyk jiems, kad Rojus yra tyra žeme, saldus vanduo, jo erdves neapmatomai didžiules, plačios, lygios. O jo augalai yra Subhan-Allah, wal-hamdulillah, wala ilah illallah, wa-Allahu Akbar."

Samura ibn Jundab pasakojo, kad pranašas (saws) sake: "mieliausios frazes Allah yra keturios: Subhan Allah, (šlove Allah), al-Hamdulillah (garbe Allah), Wa la ilaha ill-Allah (nėra kito Dievo isskyrus Allah), ir Allah-o-Akbar (Allah yra Didis). Nesa svarbu, kokia tvarka šias frazes sakyti tuomet, kai prisimenamas Allah." (Muslim)

Abu Mas ud pasake, kad pranašas (saws) sake: "Jei kuris iš jūsų recituoja bent dvi suros Al- Baqara posmus, šių posmu jam pakaks", (Bukhari ir Muslim) t.y., šie du posmai jam suteiks atlygi, toki pati kaip už nakties malda, ir saugos ji nuo bet kokios žalos tos nakties metu.

Abu Sa id pasakojo, kad Pranasas (saws) paklausė: "Ar gali kuris nors iš jūsų recituoti per naktį trečdali Korano?" Bendražygiai nusprendė, kad tai pakankamai sudėtinga ir pasakė: "Kas iš mūsų tai galėtu padaryti, O Allah pasiuntiny? Tada pranašas (saws) pasakė: "(sakyk) Jis yra Allah, Vienintelis: Allah, Amžinas, Absoliutus; niekas nėra is Jo gimęs, nei Jis pats yra iš ko nors gimęs. Ir nėra nieko panašaus i Ji." (šia sura (Ikhlas) pranašas (saws) įvardino kaip lygia trečdalio Korano recitavimui). (Bukhari, Muslim ir Nasa i)

Abu Hurirah pasakojo, kad Pranasas (saws) sake: "kas pasako , La llaha illa-Allahu wahdahu la sharika lahu, lahul-mulku wa lahul-hamd wa huwa ala kulli shai in qadir šimta kartu per diena, gauna atlygi, lygu dešimties vergu išlaisvinimui. Be to, jam bus užrašyta šimtas geru darbu, o šimtas blogu darbu bus išbraukta, ir tai bus apsauga jam ta diena nuo Šėtono iki pat vakaro, ir niekas nebus geresnis už ši žmogų ta diena, nebent tas, kuris padaro daugiau nei jis." (Bukhari, Muslim, Tirmizhi, Nasa i, ir Ibn Majah). Muslim, Tirmizhi, ir Nasa I versijose dar randame: "ir kas pasakys subhan Allah wa bi-hamdihi simta kartu per diena, jo visos nuodėmes bus nubrauktos, net jei jų yra tiek daug, kiek yra putu ant juros paviršiaus."

Istighfar reikšmingumas

Anas pasakojo, kad girdėjo Pranašą (saws) minint, kad Allah sake: "O, Adomo sunau, kad ir ko manęs prašei ir iš manęs tikėjaisi- aš dovanojau- nes tu dėkojai man, ir man nerūpėjo (kaip daug tai buvo). O, Adomo sunau, net jei tavo nuodėmes sieks dangų ir tik tuomet kreipsiesi atleidimo- aš tau atleisiu, net jei žeme bus pilna nuodėmių, bet tu negarbinsi salia manęs kitu dievu- aš tau atleisiu." (papasakota Tirmizhi)

Abdallah b. Abbas pasake: "Jei žmogus nuolat meldžia Allah atleidimo, Allah randa jam kelia, apie kuri jis visai nepagalvojo, iš kiekvienos sunkios situacijos." (papasakojo Abu Daw ud, Nasa i, Ibn Majah, ir Al-Hakim)

Issamesni Zhikr atlikimo budai

Juwairiyah (viena iš Pranašo (saws) žmonų) pasakojo, kad viena diena pranašas (saws) išėjo is savo namu ryte, kol ji meldėsi aušros malda savo maldos vietoje. Jis grizo priešpiet ir ji sėdėjo vis ten pat. Tada pranašas (saws) pasakė jai: "tu esi toje pančioję vietoje nuo tada, kai aš išėjau?" ji atsake "taip". Tada pranašas (saws) pasakė: "aš recitavau keturis žodžius triskart kai aš palikau tave, ir jei šie butu pasverti su tuo, ką tu recitavai nuo pat ryto, maniškiai persvertu tavuosius, tie žodžiai yra sie: Subhanallah wa bihamdihi adada khalqihi wa rida nafsihi wa zinata arshihi wa midada kalimatihi (pašlovintas ir pagarbintas tebūna Allah tiek kartu, kiek yra Jo kuriniu, Jo malones, kiek sveria Jo Sostas, kiek rašalo reikia, kad užrašyti žodžius Jo garbei)."

Sa d ibn Abu Waqqas pasakojo, kad karta pranašas (saws) pamate moterį, kuri datulių sėklas naudojo kaip karolius Allah garbinimui. pranašas (saws) jai pasakė: "aš tau pasakysiu lengvesni ir geresni būda, nei sis." Ir jis liepė jai vietoj to sakyti Subhan-Allah adada ma khalaqa fil-ard wa subhan Allah adada ma khalaqa bayna zhalika wa subhan-Allah adada ma huwa khaliq wa Allahu akhar mithla zhalik wa la ilaha illa-Allahu mithla zhalik wa la hawla wa la quwwata illa mithla zhalik (paslovintas tebuna Allah tiek kartu, kiek kuriniu jis sutvėrė danguje, pašlovintas tebūna Allah tiek kartu, kiek kuriniu jis sutvėrė žemėje, pašlovintas tebūna Allah tiek kartu, kiek kuriniu jis sutvėrė tarp jų, pašlovintas tebūna Allah tiek kartu, kiek kuriniu jis kuria, Allah yra Didingiausias tiek pat kartu, Garbingiausias tiek pat kartu, nėra jokio kito Dievo išskyrus Allah tiek pat kartu, nėra jokios jėgos ir galios, kaip Allah tiek pat kartu)." (papasakota Sunan ir Al- Hakim)

Ibn Umar pasakojo, kad Pranasas (saws) pasakė jam: "Allah tarnas pasakė: "Mano Valdove! Bukite pagarbintas tiek, kiek Jūsų Didybe ir Kilnybe to teisėtai nusipelnė." Dviem angelams per sunku buvo tai užrašyti. Jie nežinojo, kaip tai užrašyti. Taigi, jie pakilo i dangų ir pasakė:" O Viešpatie! Tavo tarnas pasakė kai ką, ko mes nemokame užrašyti". Allah paklausė jų- nors, be abejo Jis žinojo, ką Jo tarnas pasakė- "ką Mano tarnas pasakė?" Jie atsake: “Tavo tarnas ištarė: "Mano Valdove! Bukite pagarbintas tiek, kiek Jūsų Didybe ir Kilnybe to teisėtai nusipelnė." Allah tarė jiems: "parašykite, kaip kad Mano tarnas tai pasakė, dar manęs nesutikės, ir Aš apdovanosiu ji už tai." (papasakota Ahmad ir Ibn Majah)

Skaičiuoti ant pirštu yra geriau, nei skaičiuoti karoliukus

Yusairah pasakojo, kad Pranasas, (saws) išakę jiems pastoviai prisiminti Allah sakant: "Allah Didingiausias", "Šlove Allah" ir "Nera kito Dievo išskyrus Allah" ir niekada nepamiršti Allah ir jo malonės, ir skaičiuoti tai ant savo pirštu, nes pirštu bus klausinėjama ir jie prakalbės." (papasakota Sunan ir Al-Hakim).

Abdallah b. Amr b. al-as pasakė: "Aš mačiau Pranašą (saws) skaičiuojant Allah garbinimus ant savo pirštų." (papasakota Sunan)

Įspėjimas dėl buvimo kompanijoje, kur Allah neprisimenamas ir nemeldžiama palaimos Pranašui (saws)

Abu Hurairah pasakė, kad pranašas (saws) pasakė: "jei žmones būdami būryje kitu žmonių neprisimena Allah ir nemeldžia palaiminimo Pranasui (saws), tai bus jų sielvarto priežastis Teismo Diena." (papasakota Tirmizhi)

Ahmad versijoje randame parašyta: "Jei žmones, būdami būryje kitu žmonių neprisimena Allah, tai bus jų širdgėlos priežastis, ir jei žmogus eidamas neprisimena Allah, tai bus jo širdgėlos priežastis, ir jei žmogus guli savo lovoje ir neprisimena Allah, tai bus jo širdgėlos priežastis." Kitoje versijoje pridedama: "tai bus jų širdgėlos priežastis, net jei jie bus apdovanoti Rojumi."

Fath al- Allam autorius sako: "Sis hadisas įrodo, kad esant žmonių sambūryje privalu prisiminti Allah ir melsti palaiminimo Pranašui (saws), nes žodžiai "Sielvarto ar širdgėlos priežastis" reiškia kančias ugnyje ar kita bausme, nes bausme skiriama, kai neatliekamas privalomas veiksmas, arba atliekamas draudžiamas veiksmas, o Allah prisiminimas, kaip ir palaiminimo Pranašui (saws) meldimas yra prievole."

Kaltes atpirkimas esant zmoniu buryje

Abu Hurairah pranešė, kad pranašas (saws) sake: "jei kas sėdi žmonių būryje, kur daug triukšmaujama ir prieš išeidamas pasako Subhanaka Allahumma wa bihamdika, ashadu an-la illaha illa-anta, astaghfiruka wa atubu ilayka (Šlove ir Garbe Tau, Allah, liudiju, kad nėra kito Dievo išskyrus Allah, aš prašau Tavo atleidimo ir atsigręžiu i Tave su atgaila), tam bus atleidžiama bet kokia nuodėme, kuria jis padare būdamas tame sambūryje." (Tirmizhi ir Al-Baihaqi, (Kitab ad-D wat Al-kabir))

Nuodėmes už apkalbas atpirkimas

Pasakojama, kad pranašas (saws) pasakė: "Išpirka už apkalbas ir šmeižta yra melsti, kad Allah atleistu tam žmogui, kuris buvo apkalbėtas ir sakyti: "O, Allah, atleisk mums ir jam."

Taigi, pageidautina melsti atleidimo tam žmogui, kuris buvo apkalbėtas, apšmeižtas ir paminėti jo gerąsias savybes. Tai nubrauks tokiu apkalbu padarinius, ir nebūtina to skelbti.

 

 
Atgal
Reklama